اختلال یادگیری در ریاضی
اختلال یادگیری را می توان یک نوع نارسایی یا ناتوانی در فرایند روان شناختی دانست. نارسایی درفهم مطالب، ارتباط کلامی و نوشتاری و مفهوم ریاضیات است .به طور کلی اختلالات در یادگیری به سه بخش: اختلال در ریاضیات، اختلال در خواندن و اختلال در نوشتن تقسیم می شود که هر کدام تعریف و مفهوم گسترده ای دارد.
اختلال در یادگیری ریاضی و درمان آن :
بحث آموختن ریاضی یکی از اساسی ترین و مهم ترین درس ها در مهد، پیش دبستانی است. ریاضی همیشه کودکان را دچار چالش می کند و دانش آموزان بسیاری در یادگیری آن به مشکل بر می خورند. ریاضی سرشار از اعداد و ارقام و فرمول است، که دانش آموزان بسیاری قادر به یادگیری آن نیستند. بنابراین والدین به ناچار تصمیم می گیرند به سمت معلم خصوصی بروند که علاوه بر هزینه گزاف، بازخوردی هم برای آن ها در بر ندارد.
اختلال ریاضی یکی از انواع اختلالات یادگیری است. نمی توان کودکانی را که در درس ریاضی و محاسبات مشکل دارند را کودکانی کم هوش و ضعیف نامید و یا گفته شود که از سلامت جسم برخوردار نیستد، ممکن است همین دانش آموز مثلا: دردرس علوم بسیار موفق تراز بقیه همکلاسی هایش باشد. بنابراین این یک نوع توهین به کودک است که او را کند ذهن بنامیم. همین رفتار در آینده او را فردی ضعیف و بدون عزت نفس بار می آورد.
اختلال یادگیری ریاضی باعث می شود کودک نتواند محاسبات حتی کوچک را انجام دهد.
تا به حال فکر کرده اید وظیفه شما در قبال این دانش آموزان چیست؟ در ادامه با ما همراه باشید:
اختلالات ریاضی نشانه های مختلف و بی شماری دارد که کودک از اول تحصیل با آن همراه می شود:
شمارش اعداد:
اولین اختلالی که کودک شما در بدو ورود به مهد کودک با آن رو به رو است ، شمردن اعداد و ارقام است. این کودکان یا شمارش اعداد را مدت ها یاد نمی گیرد. و یا شمارش اعداد را یاد می گیرند اما به زودی فراموش می کنند. این کودکان مفهوم ارتباطات عددها را با هم متوجه نمی شود. از عدم تمرکز و توجه پایینی برخوردار هستند و نمی توانند فکرشان را یک جا متمرکز کنند.
یکی از بازی هایی که کودک به صورت بازی و تفریح شمارش را یاد می گیرد بازی نقطه بازی است. از کودک بخواهید اعداد 1 را به 2 و 2 را به 3 و ….. وصل کند.
و یا این که خود بزرگ ترها می توانند در کنار کودک شروع به شمارش کنند تا کودک کم کم شروع به شمردن اعداد و ارقام کند.
محاسبات ریاضی: دانش آموزانی هستند که با وجود هوش بالا و جسمی طبیعی نمی توانند ارقام را محاسبه کنند و به یک نتیجه برسند. آن ها زود خسته می شوند و محاسبه را رها می کنند. این یک نوع اختلال در یادگیری ریاضیات است. این دانش آموزان به دلیل نداشتن تمرکز کافی از حافظه بالایی برخوردار نیستند.
اختلال یادگیری در حفظ جدول ضرب: جدول ضرب یک معضل برای دانش آموزانی است که به مدرسه می روند . به طور کلی دانش آموزان در بحث اختلال یادگیری ریاضی به هیچ عنوان شبیه هم نیستند و با هم تفاوت دارند. مثلا: دانش آموزانی هستند که جدول ضرب را یاد می گیرند اما در محاسبات ریاضی دچار اشکال هستند.
از دیگر اختلالات ریاضی می توان به: اختلال درتشخیص اعداد- اختلال در درک مفاهیم ریاضی، مشکل در مرتب کردن اعداد،اشکال در خواندن ساعت و بسیاری دیگر نام برد.
راه های درمان اختلال ریاضی:
ابتدا باید کودکتان را به عنوان کودکی سالم با رشدی طبیعی و هوش بالایی بدانید، نوع نگاهتان را نسبت به فرزند خویش تغییر دهید. به او اعتماد به نفس دهید و وقت بیش تری را برای او قائل شوید.
با کودک خود بازی کنید: مسائل ریاضی رابه صورت بازی به او یاد دهید. بگذارید تصور کند ساعاتی شما هم مانند او کودک هستید. شما می توانید به صورت بازی و ریاضی مفاهیمی مانند: ( جمع، تفریق، ضرب و تقسیم را به او یاد دهید). فقط دست از سرزنش کردن بردارید وکودکتان را درک کنید.
از تکرار بیش از حد بپرهیزید: کودکان ذهنی فعال دارند و بیش تربه فکر تفریح و بازی هستند پس بیش از حد یک مساله را تکرار نکنید چون جواب عکس می گیرید. می توانید از راه های مفیدتری استفاده کنید.
از قوه تخیل و مجسم کردن استفاده کنید:
از روش های قدیمی بپرهیزید دیگر نیازی به تنبیه کودک نیست، قبل از خواندن مطلب از نمودارها و اشکال استفاده کنید. از کودک بخواهید نمودارها و اشکال را به خوبی ببیند و بعد شروع به حل مسئله کنید.
استرس و نگرانی را از فرزند خود دور کنید: به او آرامش بدهید درکمال مهربانی به او یاد بدهید چون نگرانی باعث می شود میزان یادگیری پایین بیاید. اعتماد به نفس از او گرفته می شود و مطمئن می شود که هیچ گاه یاد نمی گیرد.
از ابزار کمک آموزشی استفاده کنید: می توانید از فلش کارت ها ، بازی های آموزشی و یا خرید کتاب ها برای بالا بردن میزان یادگیری کودک استفاده کنید.
جایگاهتان را با هم عوض کنید: شما کودک شوید و فرزند شما مادر یا پدر. و از او بخواهید از شما سوال های ریاضی بپرسد و به شما نمره بدهد.